logo-as-hibridi

NOVOSTI / Prskanje soje na crno – ključno u borbi protiv korova

Prskanje soje na crno – ključno u borbi protiv korova

kukuruz-180a

agrosava

16.03.2021

Prskanje na crno, poznato još i kao zemljišno, dubinsko, pozicija, je prskanje koje se obavlja posle setve, a pre nicanja, i vrlo je važna mera u procesu zaštite biljaka.

Kada je zaštita soje u pitanju, prskanje „na crno“ dodatno dobija na značaju, usled toga što je soja poznata kao osetljiva i nežna biljka, naročito u početku vegetacije. Dok su korovi, sa druge strane, jako otporni, lako se šire i prave velike štete usevu.

Zato je prskanje soje „na crno“, tj. posle setve, a pre nicanja, mera koja će omogućiti da soja od početka niče bez korova i uzima dovoljno vode i hraniva iz zemljišta.

Suzbijanje korova u soji – preporuke struke

Ovogodišnja setva soje pokazala je veliku zainteresovanost proizvođača za ovu ratarsku kulturu, te je primetan čak i nedostatak semena soje na tržištu. To ukazuje da će ove godine biti dosta novih proizvođača soje koji možda neće biti dovoljno dobro upoznati sa svim izazovima njene zaštite i kako da ih prevaziđu.

Iz tog razloga, Agrosava je ovoj kulturi posvetila naročitu pažnju i za proizvođače pripremila niz preparata kojima se efikasno vrši suzbijanje korova u soji, i to kako širokolisnih, tako i uskolisnih.

Dipl. inž. Velimir Cvijetić, stručnjak za ratarstvo iz kompanije Agrosava, posebno ratarima preporučuje 2 preparata: Eugen i Finish. Oba se primenjuju za prskanje soje na crno.

Eugen i Finish – preparati koji pružaju odličnu zaštitu na duži vremenski period

Oba preparata su delotvorna za suzbijanje korova u soji, a kada ćete koji koristiti, zavisi od korovske flore na vašoj njivi.

Eugen ima ciljano dejstvo na jednogodišnje širokolisne korove i koristi se u količini 0,5 – 0,7 l/ha, odmah nakon setve, a pre nicanja. Posebno je koristan za proizvođače koji poznaju svoje njive, te znaju da li treba delovati na širokolisne ili uskolisne korove.

Sa druge strane, Finish je efikasan u suzbijanju jednogodišnjih  širokolisnih i uskolisnih korova, te soji obezbeđuje kompletnu zaštitu. Ovo je posebno olakšavajuće za proizvođače koji nisu sigurni koji su tačno korovi prisutni na njihovoj njivi. Finish je takav preparat da suzbija sve bitne, čak i vrlo problematične korove, poput ambrozije. Primenom Finisha 2-2,5 l/ha odmah nakon setve, a pre nicanja, imaćemo zaštitu soje od jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova i omogućićemo soji nesmetan porast u narednih 4-6 nedelja.

Soja je biljka koja zahteva pažnju i stavlja proizvođače pred razne izazove. Kako biste što bolje i jednostavnije zaštitili vaš usev soje, Agrosava je tu da vam pomogne savetima i kvalitetnim preparatima.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=wW3Oi89vY4s[/embedyt]

Scroll to Top

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije