logo-as-hibridi

NOVOSTI / Silažni kukuruz – sve što treba da znate o ovogodišnjoj setvi

Silažni kukuruz – sve što treba da znate o ovogodišnjoj setvi

kukuruz-180a

agrosava

20.04.2021

Ne može se reći da je godina počela odlično. Vremenski uslovi su daleko od optimalnih. Hladno i vlažno proleće uslovilo je odlaganje rokova setve. Ali dokle? Već je prošla polovina aprila i nema puno vremena za dodatno odlaganje.

Šta uraditi da i silažni kukuruz i obični hibridi uspešno startuju, čak i u ovakvim uslovima? Na to pitanje odgovara dr Nenad Vasić, stručnjak za hibride kukuruza iz selekcionarske kuće AS hibridi.

Po rečima dr Vasića, postoji nekoliko stvari koje ratari mogu uraditi i prilagoditi setvu nepovoljnim prolećnim prilikama:

  • Kvalitet semena: posebno je važno izabrati kvalitetno seme, jer ako u ovako lošim uslovima posejemo seme lošijeg kvaliteta, sigurno ćemo imati lošiji sklop. AS hibridi su po kvalitetu semena poznati – minimalna klijavost 93%, energija 90%.
  • Dubina setve: ne treba sejati duboko, jer ima dovoljno vlage. Optimalna dubina sada je 5-6 cm.
  • Sklop: kukuruz će dugo stajati u hladnom zemljištu, pa će jedan deo verovatno propasti. Zato je preporuka da se ove godine sklop malo poveća, bar za 10%.

Koje su preporuke za silažni kukuruz?

AS hibridi su poznati po silažnom kukuruzu. To su jedinstveni, „leafy“ silažni hibridi (40% više lisne površine po jednoj biljci u odnosu na obične hibride), koje karakteriše: visoka proizvodnja zelene biomase, visok kvalitet zelene biomase, visoka svarljivost.

Sve je to garancija da ćete imati vrhunsku silažu koja daje velike količine kvalitetnog mesa i mleka.

Što se tiče ponude AS hibrida za silažni kukuruz, tu su AS 160 i AS 170 iz FAO grupe 600 i AS 180 iz grupe 700, namenjen prvenstveno za bioelektrane.

Kod silažnih hibrida, posebno treba voditi računa o gustini. Zbog visoke biljke i činjenice da velike gustine smanjuju svarljivost silaže, gustine ne treba da budu velike – maksimalno 70 000 biljaka po hektaru. Usled velike lisne površine (40% veće u odnosu na obične hibride), sklop od 70 000 biljaka silažnih hibrida zapravo odgovara sklopu od 100 000 biljaka običnih hibrida.

Zato biljke ne treba pregustiti, optimalno je 65-68 000 biljaka po hektaru. Tako ćete dobiti lepe, razvijene biljke i krupne klipove. Odnosno, pouzdanu proizvodnju kvalitetne silaže.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nedoumice oko ovogodišnje setve kukuruza, uvek se možete obratiti za pomoć stručnoj službi AS hibrida.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ULKjNNZOMxo[/embedyt]

Scroll to Top

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije