logo-as-hibridi

NOVOSTI / Vodič za predsetvenu pripremu zemljišta za kukuruz

Vodič za predsetvenu pripremu zemljišta za kukuruz

kukuruz-180a

agrosava

04.04.2023

Predsetvena priprema zemljišta predstavlja prvu operaciju u proleće koja je od suštinskog značaja za uspešnu proizvodnju kukuruza. Ako ste na vreme i kvalitetno izvršili osnovnu obradu zemljišta – oranje i zatvaranje brazdi u jesen, onda predsetvena priprema predstavlja finalizaciju pripreme.

Šta je potrebno uraditi?

Potrebno je podesiti setvospremač tako da ravnjačka daska blago poravna mikroneravnine, sekcija sa „S“ oprugama prodre do dubine od 10 cm kako bi razrahlila zemljište, a žičani valjci ostave trag do dubine od 6 cm, stabilizujući setveni sloj zemljišta i formirajući idealnu setvenu posteljicu.

Predsetvena Priprema Kukuruz

Preporučuje se da se planirano mineralno đubrivo rasturi po celoj parceli pre predsetvene pripreme. Prvi prohod na parceli treba izvršiti u blagoj dijagonali, a drugi u pravcu setve. Ova agrotehnička mera treba da se sprovede 5 do 7 dana pre setve, kako bi se zemljište strukturno stabilizovalo i kako bi se mineralno đubrivo ravnomerno rasporedilo po celom profilu zemljišta.

Idealna priprema zemljišta podrazumeva da se na dubini od 5 do 6 cm formira tvrdi sloj, takozvana „setvena posteljica“, iznad koje se nalazi rastresito zemljište zrnasto orašaste strukture. Ovako pripremljeno zemljište stvara optimalne uslove za setvu semena, koja će biti u potpunosti u kontaktu sa zemljom i na optimalnoj dubini. Ako imamo praškastu strukturu zemljišta iznad setvene posteljice, takozvano „monolitno zemljište“, postoji opasnost da usled kiša nakon setve dođe do formiranja zemljišne pokorice, što može dovesti do otežanog nicanja i lošeg sklopa biljaka na parceli, što direktno utiče na prinos.

Svaka parcela je priča za sebe, pa se na osnovu tipa zemljišta vrši podešavanje setvospremača, kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Scroll to Top

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije