logo-as-hibridi

NOVOSTI / Zaštita soje od korova: kako držati njivu pod kontrolom?

Zaštita soje od korova: kako držati njivu pod kontrolom?

kukuruz-180a

agrosava

01.03.2021

Sve popularnija zbog rasta cene na tržištu, soja je čest izbor proizvođača i zbog široke primene u ishrani, ali i u industrijskoj proizvodnji.

Nakon setve soje sledi period praćenja useva i njegove zaštite. Najvažnija u ovom periodu je zaštita soje od korova. Međutim, proizvođači se sve više suočavaju sa problemom otpornih korova na većinu poznatih herbicida (štir, ambrozija, pepeljuga…). Na takvim njivama, od presudnog je značaja delovati protiv korova odmah, tj, posle setve, a pre nicanja, kako se korovi ne bi širili i problem usložnjavao. Odnosno, kako bismo soji obezbedili dobre uslove za rast od samog početka.

Dipl. Inž. Milan Sudimac, stručnjak iz Agrosave, vam za takve situacije predlaže preparat Finish, dobro izbalansiran proizvod sa 2 aktivne materije, koji vrlo uspešno deluje na sve širokolisne i uskolisne korove u usevu soje. Vrlo je bitno istaći da korovi na ovaj herbicid ne mogu da razviju rezistentnost. Primenjuje se posle setve, a pre nicanja, u količini 2,5 l/ha, i posle tretmana ste minimum mesec dana mirni.

Pored Finish-a, zaštita soje od korova može da se sprovede i pomoću preparata Eugen. Eugen je jednokomponentni herbicid, koji je postao standard za suzbijenje korova u soji, a takođe se može primenjivati i u krompiru.

Oba preparata su vrlo delotvorna, a koji ćete i kada primeniti zavisi od stanja na vašoj njivi. Kod proizvođača koji imaju malo „prljavije“ njive, Agrosava preporučuje primenu preparata Finish. Dok je  u „negovanijim“ njivama moguće primeniti Eugen, i to u količini 700 ml/ha.

Svakako, kada je zaštita soje od korova u pitanju, cilj je da dobijete zdravu i prinosnu biljku i da u žetvu uđete neopterećeni.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hR9_svuUPE0[/embedyt]

Scroll to Top

Agrosava je osnovana 1990. godine u Beogradu. Od samog početka, ideja vodilja bila je stvaranje specijalizovane firme u oblasti zaštite bilja. Ta ideja dovela je do partnerstva i bliske saradnje sa više multinacionalnih firmi, koja traje i danas.

Kontaktne informacije